Dag 6
Door: Monique
Blijf op de hoogte en volg Monique
25 December 2025 | Egypte, Luxor
Na het ontbijt vertrok de groep voor een begeleide excursie naar de legendarische westoever van de Nijl. De eerste halte was de Vallei der Koningen. We daalden af door smalle, koele gangen die diep in de rotsen waren uitgehouwen. Op de muren schitterden nog altijd kleurrijke schilderingen en hiërogliefen die het verhaal vertelden van machtige farao’s en hun reis naar het hiernamaals. De stilte in de graven gaf het bezoek een bijna eerbiedige sfeer.
Daarna reden we verder naar de Tempel van Hatshepsut. Deze indrukwekkende dodentempel leek letterlijk uit de omringende kalkstenen rotsen te zijn gegroeid. De terrassen, zuilengalerijen en strakke lijnen maakten diepe indruk, zeker toen we hoorden hoe bijzonder het was dat een vrouw hier als farao regeerde. Het landschap rondom de tempel maakte het plaatje compleet.
De volgende stop bracht ons bij de Kolossen van Memnon. De twee enorme beelden, elk zo’n 18 meter hoog, stonden al duizenden jaren zwijgend in de zon. Als enige overblijfsel van een ooit gigantische tempel vormden ze een krachtig symbool van de vergankelijkheid én de grootsheid van het oude Egypte.
Rond het middaguur werden we warm ontvangen door een lokale familie aan de westoever van de Nijl. Onder het genot van huisgemaakte gerechten deelden we verhalen. Lachten we samen en kregen we een uniek inkijkje in het dagelijkse leven langs de rivier. Op de terugweg naar Luxor brachten we nog een bezoek aan een albastenfabriek, waar we zagen hoe ambachtslieden dit zachte steen met de hand bewerkten tot kunstwerken.
De rest van de middag was ter vrije besteding.