2 en 3 juni
Door: Monique
Blijf op de hoogte en volg Monique
03 Juni 2025 | Mongolië, Ulaanbaatar
2 juni
Vanochtend zijn we weer vroeg vertrokken. De uitzwaaien comité stond al klaar van het verblijf.
We aten onderweg in het open veld een sandwich. En we waren Ron 3 uur bij de lokale mensen.
We werden hartelijk ontvangen. We kregen eigen gemaakte snoepjes. Die echt vies waren. Szandor ging er bijna van over zijn nek. We kregen melk thee. Wat smaakte naar brinta maar wel heel dun was. Die was wel lekker. Het zijn boeren die leven v abn koe en de melk. Ze maken zelf yoghurt en kaas. Yoghurt eten ze zelf en kaas doen ze op bestelling maken.
Ze hebben veel koeien en 8 die melk geven. De koeien lopen vrij los. De kalveren nog niet. Morgen mogen ze wel vrij lopen, wel apart van moeder. 1 van de kalveren, is 2 dagen geleden geboren. Drinkt nog niet heel veel bij moeder. We hebben mogen zien hoe ze een schaap werd geslagt. Ze hielden hem vast en maakt zijn buik kaal vanwege zijn wol. Maakte een snee in zijn buik en trokken de aorta uit zijn hart. Binnen 10 seconden was hij dood. Na 30 minuten lag hij al in stukjes gesneden. We kregen dumplings te eten. Rond 8 uur gingen we koeien melken. We gingen vroeg naar bed. Rond half 10 is het donker en gaan de lokale mensen ook slapen. We sliepen in een tent die de reisorganisatie in een yurt had gezet. Er staan 2 yurt van de organisatie, 1 voor het koken en de andere voor de opslag. In noodgevallen worden ze beide gebruikt om te slapen. Het waait daar ook erg hard. We staan in de open vlakte. Elke 3 maanden verhuizen ze weer naar een andere plek. De reisorganisatie had ook speciaal een wc gemaakt om te kunnen zitten, want in Mongolië zijn de meeste wc's gehurkt.
3 juni
Vandaag mogen we opstaan wanneer we willen, maar de koeien loeien al om gemolken te worden in de vroege ochtend.
We zijn na het ontbijt een wandeling gaan maken met zijn tweeën. We kregen rond de lunch het lam te eten wat ze gisteren hebben geslagt. We hebben met de lokale mensen gezien hoe ze van de melk yoghurt en kaas maken. Er is veel vrije tijd hier. Ook erg warm vandaag. We zaten ook op een rijtje om de yurt heen in zijn schaduw.